A+ A A-

Met foto’s en toelichting leiden wij u graag langs onze religieuze parels die zijn voortgekomen uit de lange connectie tussen het dorp en de Mariaverering, allemaal dankzij een klein Byzantijns beeldje van moeder en kind dat door Ommelnaren werd gevonden. Bedevaargangers kwamen uit alle streken, te voet, met paard en wagen, weer later met de tram en de bus. Nog steeds wordt Ommel in de meimaand door zo’n 30.000 pelgrims bezocht. Het park als geheel staat te boek als een rijksmonument.

 

De Mariakapel

kapelLocatie: tegenover de kerk
Jaar: ....
Tekst

 

 

 

De kerk

KerkLocatie: in het centrum
Jaar: 1900-1945-1962
Tijdens de laatste oorlog is hevig gevochten in Ommel en de kerk heeft het niet overleefd. De huidige kerk is het gevolg van langdurig onderhandelen. In de tussentijd kon de parochie gebruik maken van een tot noodkerk omgebouwd pakhuis. Dit is het witte kerkje aan de Kloosterstraat dat nu als woonhuis dienst doet.

 

De pastorie

PastorieLocatie: naast de kerk
Jaar: 1883
De pastorie is gebouwd in 1883 en is een gemeentelijke monument. Tijdens de oorlogsgevechten voor de bevrijding van Ommel op 23 en 24 september 1944 is het gebouw zwaar beschadigd. In 1951 volgde een verbouwing en uitbreiding. In de voorgevel naast de toegangsdeur bevindt zich een gevelsteen.

 

Het wonderbeeldje

WonderbeeldjeLocatie: in de kerk
Jaar: 1000-1200
De Mariaverering en het dorp Ommel zijn al ruim 600 jaar met elkaar verweven. Ze kennen een lange en rijke geschiedenis. Het ivoren beeldje van Maria, heeft hierin steeds een prominente plaats gehad. Een Byzantijns beeldje dat volgens deskundigen uit de 10de tot 12de eeuw stamt, met een oorsprong die waarschijnlijk ligt in het oude Constantinopel, het huidige Istanbul.

 

Het Mariaoord

MariaoordLocatie: naast de kerk
Jaar: 1914
Publicatie Zuid-Willemsvaart 08-04-1914 :
Om het wijdvermaarde en aloude Genadeoord van Maria te Ommel, nog meer in devotie en aanzien te doen toenemen, is door de zorgen van de ZeerEerw. Heer Pastoor aldaar, nabij de kerk, een Mariaoord aangelegd, een park dat zeer mooi is gelegen, juist achter den tuin der pastorie, langs de weg van Ommel naar Asten.

 

De Calvarieberg

CalvariebergLocatie: in het park
Jaar: 1914
In het midden van het park ligt een heuvel die met bomen en bloemenstruiken is beplant. Er is een zichtlijn vanaf de ingangspoort naar deze berg. Een bakstenen trap van tien treden voert naar de top. Dit wordt de Calvarieberg genoemd omdat op de top een houten kruis staat met het corpus van Jezus.

 

De kruisweg

KruiswegLocatie: in het park
Jaar: 1914
De eerste van 14 staties van de kruisweg begint vanaf de ingang (huidige ijzeren poort aan de straatzijde) bij het eerste kapelletje aan de linkerzijde. De staties vormen een grote cirkel die rechtsom door het park loopt. Dit is de zogenaamde buitenring. Alle staties zijn geplaatst in 1914. Deze kapelletjes zijn opgemetseld uit baksteen. Daarop staat een nis van hardsteen waarin een voorstelling geplaatst is uit zandsteen. Boven de nis wordt de volgorde van de kruiswegstatie aangegeven met een Romeins cijfer.

 

Het Mirakel van Ommel

MirakelLocatie: in het park
Jaar: 1926-1927
De beeldengroep die de geschiedenis van het Ommelse Mariabeeldje in beeld bracht is voor een gedeelte in 1926 en een gedeelte in 1927 gereed gekomen. De groep bestaat uit 6 taferelen uit zandsteen die het zogenaamde mirakel van Ommel voorstellen. In de buitenring rondom de Calvarieberg staan de al besproken kruiswegstaties. In de binnenring (een halve cirkel rondom de berg) zijn de 6 kapelletjes geplaatst die het mirakel uitbeelden. Op een gemetselde sokkel staat een hardstenen omlijsting waarin de zandstenen voorstellingen zijn geplaatst.

 

De Lourdesgrot

LourdesgrotLocatie: in het park
Jaar: 1933
In de hoek van het Marioord is een “Lourdesgrot” gebouwd. Deze is in 1933 voltooid. De grot is vervaardigd met afvalslakken van een ijzergieterij in Asten. Boven op de ‘Lourdesgrot’ zien we een tafereel van Bernadette, biddend bij Maria. Rechts onder op de grot is nog een uitsparing te zien, waar eens een originele steen uit Lourdes te zien was achter glas.

 

Kapel "Ons Moeder"

WegkapelLocatie: Dionysiusstraat
Jaar: rond 1940
Kapelletje met stenen Mariabeeld gebouwd in opdracht van pastoor Vogels naar voorbeeld van een Vlaams beeld uit de 17e eeuw. Hij noemde het beeldje 'Ons Moeder'. In de volksmond werd gezegd dat het op zijn moeder leek.