Let op! Deze site gebruikt cookies.

Indien u niet uw browser instellingen aanpast, stemt u toe.

Ik stem toe

Met foto’s en toelichting leiden wij u graag langs onze religieuze parels die zijn voortgekomen uit de lange connectie tussen het dorp en de Mariaverering, allemaal dankzij een klein Byzantijns beeldje van moeder en kind dat door Ommelnaren werd gevonden. Bedevaargangers kwamen uit alle streken, te voet, met paard en wagen, weer later met de tram en de bus. Nog steeds wordt Ommel in de meimaand door zo’n 30.000 pelgrims bezocht. Het park als geheel staat te boek als een rijksmonument.

 

De Mariakapel

kapelLocatie: tegenover de kerk
Jaar: ....
Tekst

 

 

 

De kerk

KerkLocatie: in het centrum
Jaar: 1900-1945-1962
Tijdens de laatste oorlog is hevig gevochten in Ommel en de kerk heeft het niet overleefd. De huidige kerk is het gevolg van langdurig onderhandelen. In de tussentijd kon de parochie gebruik maken van een tot noodkerk omgebouwd pakhuis. Dit is het witte kerkje aan de Kloosterstraat dat nu als woonhuis dienst doet.

 

De pastorie

PastorieLocatie: naast de kerk
Jaar: 1883
De pastorie is gebouwd in 1883 en is een gemeentelijke monument. Tijdens de oorlogsgevechten voor de bevrijding van Ommel op 23 en 24 september 1944 is het gebouw zwaar beschadigd. In 1951 volgde een verbouwing en uitbreiding. In de voorgevel naast de toegangsdeur bevindt zich een gevelsteen.

 

Het wonderbeeldje

WonderbeeldjeLocatie: in de kerk
Jaar: 1000-1200
De Mariaverering en het dorp Ommel zijn al ruim 600 jaar met elkaar verweven. Ze kennen een lange en rijke geschiedenis. Het ivoren beeldje van Maria, heeft hierin steeds een prominente plaats gehad. Een Byzantijns beeldje dat volgens deskundigen uit de 10de tot 12de eeuw stamt, met een oorsprong die waarschijnlijk ligt in het oude Constantinopel, het huidige Istanbul.

 

Het Mariaoord

MariaoordLocatie: naast de kerk
Jaar: 1914
Publicatie Zuid-Willemsvaart 08-04-1914 :
Om het wijdvermaarde en aloude Genadeoord van Maria te Ommel, nog meer in devotie en aanzien te doen toenemen, is door de zorgen van de ZeerEerw. Heer Pastoor aldaar, nabij de kerk, een Mariaoord aangelegd, een park dat zeer mooi is gelegen, juist achter den tuin der pastorie, langs de weg van Ommel naar Asten.

 

De Calvarieberg

CalvariebergLocatie: in het park
Jaar: 1914
In het midden van het park ligt een heuvel die met bomen en bloemenstruiken is beplant. Er is een zichtlijn vanaf de ingangspoort naar deze berg. Een bakstenen trap van tien treden voert naar de top. Dit wordt de Calvarieberg genoemd omdat op de top een houten kruis staat met het corpus van Jezus.

 

De kruisweg

KruiswegLocatie: in het park
Jaar: 1914
De eerste van 14 staties van de kruisweg begint vanaf de ingang (huidige ijzeren poort aan de straatzijde) bij het eerste kapelletje aan de linkerzijde. De staties vormen een grote cirkel die rechtsom door het park loopt. Dit is de zogenaamde buitenring. Alle staties zijn geplaatst in 1914. Deze kapelletjes zijn opgemetseld uit baksteen. Daarop staat een nis van hardsteen waarin een voorstelling geplaatst is uit zandsteen. Boven de nis wordt de volgorde van de kruiswegstatie aangegeven met een Romeins cijfer.

 

Het Mirakel van Ommel

MirakelLocatie: in het park
Jaar: 1926-1927
De beeldengroep die de geschiedenis van het Ommelse Mariabeeldje in beeld bracht is voor een gedeelte in 1926 en een gedeelte in 1927 gereed gekomen. De groep bestaat uit 6 taferelen uit zandsteen die het zogenaamde mirakel van Ommel voorstellen. In de buitenring rondom de Calvarieberg staan de al besproken kruiswegstaties. In de binnenring (een halve cirkel rondom de berg) zijn de 6 kapelletjes geplaatst die het mirakel uitbeelden. Op een gemetselde sokkel staat een hardstenen omlijsting waarin de zandstenen voorstellingen zijn geplaatst.

 

De Lourdesgrot

LourdesgrotLocatie: in het park
Jaar: 1933
In de hoek van het Marioord is een “Lourdesgrot” gebouwd. Deze is in 1933 voltooid. De grot is vervaardigd met afvalslakken van een ijzergieterij in Asten. Boven op de ‘Lourdesgrot’ zien we een tafereel van Bernadette, biddend bij Maria. Rechts onder op de grot is nog een uitsparing te zien, waar eens een originele steen uit Lourdes te zien was achter glas.

 

Kapel "Ons Moeder"

WegkapelLocatie: Dionysiusstraat
Jaar: rond 1940
Kapelletje met stenen Mariabeeld gebouwd in opdracht van pastoor Vogels naar voorbeeld van een Vlaams beeld uit de 17e eeuw. Hij noemde het beeldje 'Ons Moeder'. In de volksmond werd gezegd dat het op zijn moeder leek.

 

Monumenten en Kunstwerken

 

Boomfontein

Boomfontein

Plaats: Onze Lieve Vrouweplein (2010)

Het werk stelt een (levens)boom voor met bladeren in de vorm van de handen van de Ommelse kinderen van de basisschool. De boom en bladeren zijn gegoten in brons. Met de handen van de kinderen in de boom wordt benadrukt dat het object daadwerkelijk van de Ommelse gemeenschap is en door haarzelf mede tot stand is gebracht. Het kunstwerk brengt saamhorigheid, verbondenheid en gemeenschapszin van de Ommelse bevolking tot uiting. Het stromend water symboliseert de vitaliteit, de levensdrager van de Ommelse gemeenschap.

Oorlogsmonument Slachtoffers Ommel

Oorlogsmonument slachtoffers Ommel

Plaats: Plein voor de kerk (2009)

"Vergeten is ballingschap, herinnering is bevrijding"

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers gevallen in Ommel 1940-1945.

Herdenking Drama Ommels Eindje

Herdenking Drama Ommels Eindje

Plaats: Jan van Havenstraat/Kennisstraat (2019)

Voor de viering van 75 jaar vrijheid werd door Stichting Crossroads Brabant het project Brabant Remembers opgezet. Daarin stonden 75 levensveranderende persoonlijke oorlogsverhalen centraal, voor elke Brabantse gemeente één. De stichting koos het tragische lot van de Ommelse families Michiels en Klaus - die bij de bevrijding enorme offers brachten - tot de meest aangrijpende oorlogsgebeurtenis in de gemeente Asten. Ter herdenking is een monument opgericht op de plek waar het drama zich afspeelde.

Oorlogsmonument De Berken

Oorlogsmonument De Berken

Plaats: Natuurgebied De Berken, aan de oever van de Aa (2006)

Sta een ogenblik stil op deze plek waar op 23 april 1944 een Lancaster neerstortte, waarbij 7 bemanningsleden om het leven kwamen voor onze vrijheid.

Social Sofa

Social Sofa

Plaats: Gemeenschapshuis De Kluis (2012)

Namens 'Asten klinkt als een klok' in het kader van Asten 800 jaar werd in 2012 aan Ommel een schenking gedaan in de vorm van een Social Sofa welke door de ONA werd gefinancieerd. Het is een betonnen bank welke in kale vorm werd geleverd en door vele vrijwilligers werd beplakt volgens een ontwerp van de Ommelse basisschool. De bank heeft als opschrift "Samen staan we sterk".

 

Natuur

 

Natuurgebied De Berken

Natuurgebied De Berken

Het Beekdal van de Astense Aa is op zijn mooist in Ommel.

De Berken is de naam van een klein natuurreservaat nabij het gehucht de Berken waar de Astense Aa doorheen stroomt. Over een lengte van 2 km meandert de rivier door de Berken. Door de onregelmatige overstroming ontstaat een verruiging van de vegetatie. In het bos overheersen daardoor soorten als kleefkruid, grote brandnetel en fluitenkruid. Op mooie zomeravonden is het gebied aantrekkelijk door diverse soorten vleermuizen en een populatie glimwormen. Langs het riviertje staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de bemanning van een Lancaster die hier tijdens de oorlog werd neergeschoten. Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden. Vanuit Ommel aan het einde van de Busserdijk start een route van 5 km.

Oostappense bossen

Oostappense bossen

Dit gebied bestaat voor een groot deel uit productiebossen, die in de 20-er jaren van de vorige eeuw zijn aangelegd. Bolle akkers omzomen het bosgebied. Reeën worden regelmatig gezien in dit gebied. De Oostappense bossen zijn zeer vogelrijk. De kuifmees, de boomkruiper, de zwarte mees en het goudhaantje zijn er veel geziene gasten en met een beetje geluk kun je de ransuil op zijn rustplaats aanschouwen. Verder bevinden er zich zandverstuivingen uit de oudheid, waar de 'Puddingberg' een prachtig voorbeeld van is.